vrijdag 7 december 2007

Voorbeschouwing competitiewedstrijd 12 (2)

Muiden – Ter Leede 2
Eén van de drie middenmootduels, Ter Leede 2 derde op de ranglijst ~nu al een straatlengte achter de koploopsters~ gaat gezellig bij Muiden op bezoek, het gaat bij dit duel enkel om de eer en misschien nog ff om het weer! Thuisspelend verloor Muiden alleen de 1e x, daarna werd er 1 x gelijkgespeeld en volgden er 3 overwinningen, thuisdoelsaldo: 8-3 (totaaldoelsaldo: 14-13).
Ter Leede 2 verloor 1 uitduel, 4 x was er winst en alleen de laatste x werd het remise. Uitdoelsaldo: 18-8 (totaaldoelsaldo: 29-17).
Eerder dit seizoen won Muiden
met 0-1 bij en van Ter Leede 2 via een doelpunt van Mariina van der Roest1

(bron ladiessoccer.nl)

Blessureleed (2)


Gisteren had ik een stukje over de meniscus, dit keer over de (voorste)kruisbandletsels en dat in 25 vragen (gegoogled).


1) Wat zijn kruisbanden eigenlijk?

Hiervoor even een stukje anatomie. De knie bestaat uit drie botten. Allereerst het bovenbeen (os femur) en het scheenbeen (os tibia) en ook nog de knieschijf (patella). Daarnaast zijn er, per knie, nog twee menisci. Dat zijn kraakbeen schijfjes die ervoor zorgen dat de boel goed passend functioneert en die bovendien bijdragen aan de schokdemping bij het lopen. De patella en menisci doet in dit verhaal even niet mee.

Het bovenbeen en scheenbeen mogen niet van elkaar afschieten maar moeten zowel bij gestrekt als bij gebogen knie netjes tegen elkaar blijven zitten. Aan de beide buitenzijden van de knie zitten gewrichtsbanden (ligamenten) die er voor zorgen dat de botten strak tegen elkaar aan blijven zitten en zorgen voor de zijwaartse stabiliteit. Aan de binnenkant in de knie zitten twee kruisbanden die regelen dat het onderbeen niet voor- of achterwaarts weg kan schieten. De voorste kruisband verhindert dat het scheenbeen voorwaarts kan verdwijnen en de achterste kruisband doet dit voor de achterwaartse beweging. Bovendien zorgen zij er beiden voor dat er heel beperkte draaiing in de knie mogelijk is.

Voor de volledigheid. Deze hele knie, behalve de buitenste gewrichtsband (laterale band), zit in één gewrichtskapsel.

2) Waarom heten ze kruisbanden?
Ze heten zo omdat zij elkaar in de knie kruisen. Voor de liefhebbers: De voorste kruisband komt van het bovenbeen achter/buiten (lateraal) en gaat naar het onderbeen voor/binnen (mediaal). De achterste kruisband komt van het bovenbeen voor/binnen en gaat naar het onderbeen achter/buiten.

3) Welk van die kruisbanden geeft de meeste problemen?
Dat is de voorste kruisband. Blessures aan de achterste kruisband komen maar weinig voor. Een enkele keer krijgt een voetbalkeeper een schop tegen de scheen van zijn standbeen. Zijn onderbeen knalt dan naar achteren en dan kan de achterste kruisband scheuren.

4) Oké, dan verder met die voorste kruisband. Wat kan daaraan kapot gaan?
De band kan verrekken, gedeeltelijk inscheuren en helemaal (dwars) doorscheuren.

5) Hoe kan dat gebeuren?
Hiervoor zijn helaas vele mogelijkheden. De bekendste is bij voetbal als een schotpoging met de binnenzijde van de voet (dus iets geroteerd kniegewricht en kruisband op spanning) wordt gedaan en de tegenstander blokkeert dit. Een andere favoriet is vallen bij skiën waarbij de binding niet losspringt of blijven haken achter een slalompoortje. Deze blessure kan verder ontstaan bij alle sporten met veel draaimomenten, kapbewegingen, snel afremmen en landingen (afsprong).

6) Zijn er ook nog bepaalde risicogroepen aan te wijzen?
Ja helaas wel. Deze groep maakt circa 50% van de bevolking uit. Er is vastgesteld dat vrouwen, bij gelijke sportomvang, een veel groter risico op voorste kruisbandletsel hebben dan mannen. Voor voetbal een factor 2 en voor basketbal zelfs vier keer zoveel als bij mannen.

7) Hoe komt dat?
Dat is waarschijnlijk een combinatie van factoren. Allereerst zijn er wat anatomische verschillen met mannen. Zo is de ruimte in de knie waar de kruisbanden zitten kleiner. Hierdoor komen ze eerder in de knel en beschadigen sneller. Door het bredere bekken hebben de knieën van vrouwen een iets grotere zijwaartse hoek ("x-benen"). Ook zijn de hamstrings, die de kruisband helpen bij zijn werk, bij vrouwen minder sterk. Vervolgens werkt het hormoon oestrogeen ook niet gunstig. De opbouw van de banden is hierdoor trager en ook zijn ze periodiek wat slapper. Tenslotte speelt mee dat vrouwen vaak later gaan sporten waardoor hun algemene conditie, kracht en motoriek iets minder ontwikkeld is. Dit laatste zal over enkele jaren waarschijnlijk geen rol meer spelen.

8) Daar word ik niet vrolijk van. Maar hoe weet je dat je een VKB letsel hebt?
Dat hangt af van de ernst van de situatie.

9) Zullen we maar rustig beginnen met een verrekking?
Dat is graad 1. Dan weet je vaak dat je je "verstapt" hebt. De volgende dag is de knie soms iets dik maar blijft stabiel. Wel kan de knie langdurig pijnlijk zijn. Met wat voorzichtigheid gaat dit vanzelf over.

10) Wat is dan graad 2?
Hier is de VKB gedeeltelijk gescheurd. De knie wordt dik en kan instabiel aanvoelen.

11) Ik vrees het ergste voor graad 3?
Inderdaad. Hier is de VKB geheel doorgescheurd en wordt de knie onmiddellijk (binnen enkele uren) dik en voelt instabiel aan. In ongeveer 80% van de gevallen heeft de sporter iets horen knappen. Als je echt pech hebt zijn ook een meniscus en de mediale band kapot.

12) Wat moet je doen als je iets vermoedt?
Je kan niet veel. Goed koelen en het been hoogleggen is het wel zo'n beetje. Een drukverband is nuttig maar kan pijnlijk zijn. Bovendien zal je het steeds moeten verwijderen om te kunnen koelen. Als je een graad 2 of 3 letsel vermoedt of twijfelt moet je in ieder geval direct langs de dokter of eerste hulp voor een goede diagnose.

13) Hoe gaan ze daar de diagnose stellen?
De eerste indicatie is de snelheid waarmee de knie dik is geworden. Is dat binnen enkele uren het geval dan zit er meestal ook bloed in de knie en is verder onderzoek te pijnlijk. Door wat bloed weg te halen zal de druk verminderen en wordt onderzoek wel mogelijk.

Als je dan op je rug ligt, met gebogen knie, kan de dokter normaal gesproken het onderbeen niet voorwaarts bewegen t.o.v. het bovenbeen. Als dat wel lukt is er zeker sprake van een VKB letsel.

In het ziekenhuis zal men dan meestal ook nog een röntgenfoto maken om eventuele botbreuken uit te sluiten. Ook een diagnostische kijkoperatie zal meestal gedaan worden.

14) Fijn. We weten nu wat het is, hoe je er aan kan komen en hoe het wordt vastgesteld. Hoe kom je er weer vanaf?
Dat hangt van de ernst af en de eerste dag is dat ook nog niet in te schatten. Met graad 1 en 2 is rust en fysiotherapie vaak afdoende. De ergste pijn verdwijnt na ongeveer twee weken. Volledig herstel zal langer duren.

15) Wat doet de fysiotherapeut?
Deze zal helpen de knie weer te laten buigen en je laten oefenen om de spierkracht in het bovenbeen te herstellen. Vooral de spieren aan de achterzijde (hamstrings) moeten versterkt worden om de functie van de kruisband, deels, over te nemen (spierkorset). Om de spierbalans te waarborgen zal ook de voorzijde (quadriceps) worden versterkt.

16) Hoe gaat het verder met de mensen met een kapotte kruisband?
Bij ongeveer 1/3 van de patiënten zijn er na de acute fase geen klachten meer. Zij gaan weer probleemloos van hun bed naar de auto, met de lift naar de zesde verdieping en spelen ook hun wedstrijden biljart weer voluit mee. Bij 1/3 van de mensen geeft het ernstige problemen in het dagelijks functioneren. Zij komen, in aanmerking voor een nieuwe voorste kruisband. Bij de resterende groep treden de klachten alleen op bij intensieve sportbeoefening. Daarbuiten hebben ze geen klachten. Zij stoppen met hun sport, zoeken steun bij een kniebrace of kiezen alsnog voor een operatie.

17) Is zo'n brace niet preventief te gebruiken?
Neen, absoluut niet. De knie is een complex gewricht waarbij je niet één beweging kan beperken zonder andere bewegingen te hinderen. In de herstelfase kan een brace helpen maar dan moet hij wel door een deskundige zijn aangemeten.

18) Wat moet ik me bij een operatie voorstellen?
De operatie kan pas worden uitgevoerd als het lichaam is volgroeid en vindt onder plaatselijke verdoving of gehele narcose plaats. Het is geen kleinigheid en duurt één tot twee uur. Omdat we bij onze geboorte geen zakje reservepezen hebben gekregen wordt een nieuwe voorste kruisband meestal van de patellapees (knieschijfpees) gemaakt. Het middelste deel daarvan wordt, inclusief een stukje bot aan beide einden, weggenomen. Met een kijkoperatie wordt één kant aan het bovenbeen en één kant aan het onderbeen vastgeschroefd. Gewoon op de plek van de oude kruisband. Vaak gebruikt men ook wel een stukje pees van de hamstrings.

19) Is de operatie pijnlijk?
Over het algemeen valt de pijn, ook na die tijd, wel mee. Als het echter nodig is dan kan de eerste dagen aan pijnstilling worden gedaan.

20) Kan je na de operatie meteen weer sporten?
Neen, dat laat je wel uit je hoofd. De eerste week wordt geprobeerd de knie weer tot 90 graden te buigen, en leer je lopen met krukken. Je mag met je tenen alleen de grond aantikken. De weken daarna staan in het teken van verminderen van de zwelling. Na ongeveer vier weken kan je weer lopen zonder krukken en mag je fietsen en autorijden. Na ongeveer zes weken zit de pees vastgegroeid in het bot. Pas na zes maanden is de getransplanteerde pees omgezet in nieuw levend peesweefsel.

21) Moet je zes maanden thuis blijven zitten?
Neen, na 6 weken kan er weer lichte arbeid worden verricht en bij zwaarder werk kan dat na 12 weken.

22) Wanneer kan je dan volluit sporten?
Afhankelijk van hoe het gaat kan, in overleg met de fysiotherapeut, in het algemeen na acht weken worden gestart met hardlopen op een vlakke ondergrond. Na twaalf weken kan begonnen worden met het oefenen van draaibewegingen. Het duurt zes tot acht maanden voordat er weer volledig kan worden belast en contactsporten weer verantwoord zijn.

23) Is een nieuwe kruisband even sterk als de oude?
Nee, de nieuwe kruisband haalt maar 80% van de sterkte. Het blijft dus een zwakkere plek.

24) Wat is een algemene indicatie dat je weer kan sporten? In ieder geval mag het alleen in overleg met de fysiotherapeut. De sporter moet pijnvrij zijn, de spierkracht op het niveau van voor de blessure en de beweeglijkheid van de knie moet geheel zijn hersteld.

25) Kan je iets doen aan preventie?
Ja, er zijn een aantal mogelijkheden maar blessures uitsluiten kan helaas niet. Voorbeelden zijn:
Goed materiaal (bindingen etc.)
Goede schoenen voor de ondergrond waarop wordt gespeeld
Goede techniek en coördinatie training
Krachttraining van de bovenbenen en vooral hamstrings
Warming up met coördinatie oefeningen
Fair play en een strakke wedstrijdleiding

donderdag 6 december 2007

Blessureleed 1

Het is wellicht een publiekgeheim maar de selectie kampt met nogal wat langdurig geblesseerden. Hierbij is de knie de grote boosdoender. Even een opsomming: Kimberly (kniebanden), Kelly (meniscus en kniebanden), Melanie (bij mij onbekend), Laura(?), Amanda (meniscus) en Gabriella (waarschijnlijk kniebanden).
Tijd dus voor een medisch lesje, vandaag in 20 vragen de meniscus (gegoogled).




1 Wat is een meniscus?
Hiervoor even een stukje anatomie. De knie bestaat uit drie botten. Allereerst het bovenbeen (os femur) en het scheenbeen (os tibia) en ook nog de knieschijf (patella). De patella doet in dit verhaal even niet mee. Het bovenbeen en scheenbeen mogen niet van elkaar afschieten maar moeten zowel bij gestrekt als bij gebogen knie netjes tegen elkaar blijven zitten. Hiervoor zijn aan de beide buitenzijden van de knie gewrichtsbanden (ligamenten) en in de knie kruisbanden die zorgen voor de zijwaartse en voor/achterwaartse stabiliteit. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie, tussen de raakvlakken van de botten, zitten kraakbeen schijfjes. Dat zijn de twee menisci.

2 Zijn de beide menisci even kwetsbaar?
Neen. De menisci zitten verbonden met het omliggende weefsel en zwerven niet geheel los door de omgeving. De binnenmeniscus (mediale meniscus) zit iets steviger vast en kan daardoor eerder in de knel komen en beschadigd raken. Dit maakt echter voor het verdere verloop en behandeling niet uit.

3 Wat is de functie van de menisci?
Bij het lopen en springen komen er grote krachten en schokken vrij. De menisci zorgen voor schokdemping in de knie, zodat de schokken minder sterk richting rug en hoofd 'doorgalmen'. Bovendien zorgen ze ervoor dat de botten van onder- en bovenbeen goed en soepel op elkaar aansluiten.

4 Wat kan er fout gaan?
Door het ouder worden neemt de elasticiteit van de menisci af en worden ze brozer. Er kan bijvoorbeeld ook geleidelijk een scheurtje ontstaan door zware belasting (overbelastingsblessure) van de knie bij kracht- of sprongtraining. Door het verdraaien van de knie (voetbalknie) kan ook plotseling een scheur ontstaan of kunnen er delen afbreken.

5 Wat merk je dan?
De mogelijke verschijnselen zijn:
De knie niet meer kunnen bewegen. Hij zit dan op 'slot' en kan niet meer gestrekt worden. Dit is erg pijnlijk.
De knie voelt instabiel aan en men kan door de knie zakken.
Pijn bij drukken op de gewrichtspeet.
Lokale zwelling aan de buitenzijde van de gewrichtspleet. Dit heet een miniscus-cyste.
Vochtontwikkeling in de knie tijdens of na het sporten. Buigen wordt hierdoor beperkt en pijnlijk. Het lichaam vormt een soort korset als bescherming.
Tenslotte kunnen de bovenbeenspieren in kracht achteruit gaan en dunner worden.

6 Wat moet je doen als je klachten hebt?
Allereerst altijd koelen met coldpack of ijs en de knie ontzien. Bij een acuut letsel of regelmatige klachten zal men langs de huisarts, SMA of ziekenhuis moeten.

7 Wat kan men daar dan doen?
In het ziekenhuis kan men door röntgenonderzoek, MR-scan (magnetische resonantie) of een arthroscopie (kijkoperatie) in de knie kijken en de schade beoordelen.

8 Hoe verloopt een arthroscopie?
Allereerst geeft men een totale of lokale verdoving. Dan wordt er, via een kleine snee, met een buis in de knie gekeken. De buis (arthroscoop) bevat lichtgeleidende vezels en lenzen. Het geheel is via een camera aangesloten op een beeldscherm zodat een helder beeld kan worden verkregen.

9 Helder beeld? Er zit toch vocht en bloed in de knie?
Inderdaad zit er vocht en kan er, afhankelijk van het letsel, ook bloed in de knie zitten. Daarom kan men, indien nodig, via een tweede sneetje de knie met helder vocht vullen en spoelen. Zelfs kan men, door een stuwband om het bovenbeen, even de hele knie bloedvrij houden.

10 Oké, men heeft gekeken en weet wat er aan de hand is. Wat dan?
Soms kan men direct kleine gereedschapjes inbrengen om de boel te hechten of rafels weg te slijpen en op te ruimen. Soms zal men later nogmaals via een arthroscopie moeten opereren of door een 'echte' operatie waarbij het gewricht moet worden geopend.

11 Moet ik voor een arthroscopie in het ziekenhuis worden opgenomen?
Dat hangt van de omstandigheden af. Een arthroscopie kan zowel poliklinisch als in dagbehandeling of met korte opname worden uitgevoerd.

12 Ik hoor wel eens dat de meniscus geheel is verwijderd.
Dat kan, als de schade groot is, noodzakelijk zijn. Men probeert dat echter te voorkomen omdat we de schokdemping van de meniscus niet goed kunnen missen.

13 Is een arthroscopie gevaarlijk?
Elke operatie geeft een risico op complicaties zoals infecties. Ook irritatie van het gewrichtslijmvlies komt voor. Hierdoor kan de knie wekenlang dik blijven. Omdat er in de huid wordt gesneden kunnen er ook huidzenuwen beschadigt raken waardoor ongevoelige stukjes huid kunnen ontstaan. Over het algemeen vallen de risico’s wel mee en verdwijnen de klachten na verloop van tijd.

14 Kan je daarna meteen weer gaan sporten?
Vaak mag de knie een korte tijd niet belast worden en zullen krukken nodig zijn. Na de arthroscopie zal de arts aanvullende instructies geven en vaak ook verwijzen naar een fysiotherapeut voor oefeningen.

15 Aan wat voor oefeningen moet ik dan denken?
Meestal zijn spierversterkende oefeningen nodig voor de bovenbeenspieren zowel aan de voorzijde als de achterzijde. Elke oefening waarbij je de beenspieren aanspant is eigenlijk geschikt. Wel zal men ervoor moeten zorgen dat de knie zelf niet wordt bewogen (niet buigen of strekken). Bijvoorbeeld: Gewoon zitten op een stoel en het, met zandzakje verzwaarde, gestrekte been heffen is effectief. Zeker als men dit enkele keren per dag in series van drie met 15 herhalingen uitvoert. Na korte tijd kunnen ook andersoortige trainingen zoals aquajoggen en fietsen in het programma worden opgenomen. Goede begeleiding is noodzakelijk.

16 Wanneer mag ik weer hardlopen?
Algemeen kan worden gesteld dat rennen weer mag als de knie niet meer dik is en de spierkracht weer op het oude niveau. Als de knie weer dik wordt ben je te vroeg van start gegaan en moet je weer even geduld hebben. Ook hierin zal de arts of fysiotherapeut adviseren.

17 Kan ik ook iets doen om meniscusletsels te voorkomen?
Ja, naast de gewone preventie zaken zoals warming up, cooling down, goede trainingsopbouw en goede techniek kunnen spierversterkende oefeningen van de voorzijde van het bovenbeen nuttig zijn. Dit doet men door op één been te gaan staan en langzaam door de knie te zakken en weer te strekken. Na 15 keer is dan het andere been aan de beurt. Ook de schokdemping van de schoenen en ondergrond en het lichaamsgewicht (toch maar afvallen?) hebben grote invloed op de menisci. Hoe kleiner de schokken hoe minder schokdemping ze moeten leveren. Een vlakke ondergrond verkleint het risico van verdraaien van de knie. Preventie moet maar uitsluiten kan men het niets.

18 Sporten blijft een riskante bezigheid.
Niet sporten is veel slechter. Bovendien moet je bedenken dat niet iedere verdraaiing van de knie meteen een meniscusprobleem oplevert. In bijna 90% van de gevallen is er sprake van een “verstuiking” van de knie. De klachten die daar bij horen verdwijnen van zelf binnen enkele weken tot maanden.

19 Heb je nog iets positiefs te melden?Ja. Vroeger ging men er van uit dat de menisci helemaal niet doorbloed waren en er geen zelfstandig herstel mogelijk was. Inmiddels weet men dat er in een gedeelte van de meniscus wel enige doorbloeding is en beperkte genezing mogelijk blijkt.

20 Heb je nog een laatste advies?
Ja, Luister naar je lichaam, dat is je beste adviseur.

woensdag 5 december 2007

Voorbeschouwing competitiewedstrijd 12

Muiden - Ter Leede 2
Het thuisspelende Muiden doet het vaak goed tegen het sterke Ter Leede. In Sassenheim wonnen ze al met 0-1 door een doelpunt van Marina van der Roest, vorig seizoen wonnen ze thuis met 3-1. Wint Muiden dan heeft het ook uitzicht op de 3e plaats, sterker nog, dan staat het er beter voor dan Ter Leede qua verliespunten. Muiden heeft een sterke verdediging, slechts 13 tegengoals voor het team van Albert van den Berg. Bij Ter Leede 2 is Saskia Drommel bijna altijd goed voor een doelpunt, zij blijft van grote waarde voor haar club Ter Leede.


bron vrouwenvoetbal.nl

dinsdag 4 december 2007

Wartburgia 2 - Ter Leede 2 (3)

Bron: vrouwenvoetbal.nl

Wedstrijd: Wartburgia 2 - Ter Leede 2
Datum: 01-12-2007
Plaats: Amsterdam
Ronde: competitie
Ruststand: 2-3
Eindstand: 3-3
Reporter: RON



Personele problemen.
Voor Ter Leede was het vandaag een extra zware opgave om zich te handhaven
in de top van het klassement. Coach Blankenspoor moest door de vele
blessures binnen zijn selectie nogal veel omzettingen doen.
Als je daarbij optelt dat de Amsterdamse grasmat er nou ook niet ideaal
bij ligt dan kon het wel eens een koude klus worden,of lag dit aan de lage
temperatuur?.

Wederopstanding.
Of het nou lag aan het vroege tijdstip van 11:30 uur,want na 20 minuten
wedstrijd keek Ter Leede al tegen een 2-0 achterstand aan. Ter Leede mocht
onder leiding van scheidsrechter P. Driehuis de wedstrijd openen,maar
zoals eigenlijk een klein beetje werd verwacht,hadden de speelsters moeite
met het vinden van het juiste ritme. Na de eerste corner van Wartburgia
die voorlangs het doel zeilde,was het de beurt aan Ter Leede. De corner
genomen door Yvonne v/d Bosch, word weg gekopt,maar precies in de voeten
van Angela Wolvers en deze haalt snoeihard uit en de bal ploft precies in
de kruising en lijkt daar te blijven hangen,maar stuit toch weer terug in
het veld. Na van de schrik te zijn bekomen is het Wartburgia die de bal op
de helft van Ter Leede weet te onderscheppen en in de vrije doortocht naar
het doel weet de spits de bal onder het lichaam van Bianca Kuyt tegen de
touwen te rossen en zo kijk je ineens tegen de 1-0 achterstand aan. Na 20
minuten is er de corner voor Wartburgia vanaf de linkerzijde welke in
feite in één keer bij de tweede paal,die ditmaal niet verdedigt werd
binnen viel,zo is de stand al rap verdubbelt naar 2-0. Langzaam aan begint
het herstel bij Ter Leede vorm te krijgen en word Wartburgia terug op
eigen veld gedrongen. De aansluitingstreffer komt er dan ook in de 34e
minuut, Bente Boogaard weet met stijl de bal te veroveren en stuurt Kim
Stockman over de rechterflank op avontuur en deze geeft op pakweg een
meter voor de achterlijn een prima hoge bal die tot ieders verbijstering
bij de tweede paal binnen ploft, maar de 2-1 is wel verdiend. De druk op
de defensie van Wartburgia word nu nog groter en als in de 37e minuut
Daveny Rodriquiz op de 16 meter cirkel gewoon onderuit word getrokken. De
verkregen vrije trap natuurlijk een klusje voor Saskia Drommel, die de bal
hierna dan ook snoeihard langs de muur knalt vlak langs de
rechterpaal,waarbij de keepster alleen maar naar kan kijken 2-2. Ter Leede
ruikt haar kansen, er komt continu gevaar vanaf de linkerflank waar Angela
Wolvers steeds als een locomotief naar voren schuift vanaf de linksback
positie. In de 43e minuut probeert een Wartburgiaanse speelster dit
onreglementair te stoppen door aan de noodrem te trekken,dit levert de
vrije trap op,die door Angela Wolvers word genomen,ze was daar toch ook
het slachtoffer van. De bal word bij de verste paal hoog ingezet waar
Daveny Rodriquiz zoveel dreiging gaf,dat een Wartburgiaanse verdediger
de bal pardoes achter de eigen keepster plaatste in het net. Vlak voor rust
is de combinatie Yvonne v/d Bosch en Michelle Seyen Ten Hoorn die opnieuw
Angela Wolvers de diepte in zien gaan en met de rush komt zij in de 16 oog
in oog met de keepster en het schot spat uit één op de paal ,zo word de
rust met een 2-3 voorsprong ingegaan.

Drie keer drie.
De start van het tweede bedrijf is voor Ter Leede nog voortvarend. Er
komen enkel kansjes voor Yvonne v/d Bosch die net naast het doel schiet en
ook Kim Stockman was met een schot uit de tweede lijn dichtbij,maar het
schot zeilde net over de dwarsligger. Als we dan nog maar 12 minuten
onderweg zijn is het opnieuw Angela Wolvers die in de kaats met Michelle
Seyen Ten Hoorn op avontuur gaat en omdat er niemand reageert kan zij zo
de 16 meter binnen gaan en het schot gaat voorbij de uitlopende keepster
en ja hoor opnieuw is de paal een sta in de weg en de bal hobbelt weer
terug in het veld. En zoals de voetbal wet voorschrijft, blijkt wel weer
als ze er aan de ene kant niet in willen valt hij wel aan de andere kant.
In de 65e minuut is het Wartburgia die over hun linkerflank door komen en
de hoge voorzet word bij de tweede paal loepzuiver binnen geknikt 3-3.Er
lijkt nu bij Ter Leede wat geknikt zijn,maar Wartburgia kan ook niet echt
meer doorzetten,zodat met deze gelijke stand de punten eerlijk zijn
verdeeld. Volgende week gaan we op bezoek in Muiden,daar hebben we nog
een appeltje mee te schillen,want de eerste partij wist Muiden alle punten met
0-1 mee te nemen. Nu zijn wij weer aanzet.

Statistieken:

Opstelling Ter Leede
1/ Bianca Kuyt, 2/ Jamie Kloots, 3/ Pieneke Remmelzwaal, 4/ Jorien v/d
Pool, 5/ Angela Wolvers,
6 / Bente Boogaard, 7/ Daveny Rodriquez, 8/ Michelle Seyen Ten Hoorn, 9/
Kim Stockman,
10/ Saskia Drommel, 11/ Yvonne v/d Bosch.


Doelpuntenmakers:
14e minuut ; Wartburgia 1-0
20e minuut ; Wartburgia 2-0
34e minuut ; Kim Stockman 2-1
37e minuut ; Saskia Drommel 2-2
43e minuut ; Wartburgia (eigen doel) 2-3
65e minuut ; Wartburgia 3-3


Scheidsrechter ; P. Driehuis

maandag 3 december 2007

Wartburgia 2 - Ter Leede 2 (2)

Zie hieronder het verslag overgenomen van de site van Wartburgia.

DAMES 2 – TER LEEDE D2 (3-3)
01-12-2007

Op een zacht veld werd er om 11.30 afgetrapt bij toch best goed weer. Geen storm, regen en harde wind, maar een lekker zonnetje zodat het langs de lijn nog best te doen was.
Het begin was voor Wartburgia met een grote kans voor Chantal Beentje, maar zij schoot helaas over. We bleven goed spelen, maar Ter Leede kreeg ook een enorme kans die via paal en lat uit het doel bleef. Maar de volgende aanval was wel raak. Danielle Wijnands kon goed wegdraaien bij Saskia Drommel en een diepe pass geven op Chantal Beentje en nu schoot ze de bal hard onder de keepster door in het doel. 1 – 0, Het spel bleef op en neer gaan en nog voordat er een half uur gespeeld was, schoot Maaike Veer de bal in 1 keer in het doel bij een corner. De 2- 0 stand was terecht, maar Ter Leede kwam beter in de wedstrijd en scoorde met een dwarrelbal van de zijkant de 2- 1. Een vrije trap recht voor het Wartburgia-doel werd door Saskia Drommel gescoord en toen stond het na 40 minuten ineens 2 – 2. Ter Leede bleef goed over de zijkanten spelen en dat resulteerde zelfs nog in een voorsprong voor de bezoekers. Een lage voorzet werd door Heleen Bulk in eigen doel geschoten en zo keken we voor de rust nog tegen een onterechte achterstand aan. Na de rust probeerde we weer zo te gaan voetballen als in het begin van de eerste helft en dat lukte goed. De afwerking was echter niet goed genoeg. Af en toe kwam Ter Leede nog goed door waarbij de bal op de paal belandde, maar voor de rest had keepster Tamara Kremer een rustige tweede helft. Er kwamen ook verse krachten in met Samantha de Klonia voor Natascha Admiraal en Marlijn Kossen voor Nicole Leijssenaar. Een mooie aanval over links werd ook door dezelfde Samantha ingekopt. Marieke Suijkerbuijk kon Brenda Donker over links wegsturen. Uit haar voorzet maakte Samantha de terechte gelijkmaker. De kansen die nog kwamen werden niet goed genoeg op doel geschoten, dus bleef de 3 – 3 op het bord staan. Toen scheidsrechter Driehuis voor het eind floot waren we toch blij dat we nog een puntje hadden, want tegen Ter Leede da2 hadden we nog niet vaak punten gehaald. Maar toch ook een kans laten liggen om zelfs drie punten te halen.
Sandra

zondag 2 december 2007

Wartburgia 2 - Ter Leede 2 3-3



Weer een wedstrijd om snel te vergeten. Op papier leek een overwinning haalbaar, maar in de wedstrijd bleek het tegendeel waar. Wartburgia zat fel op de bal en nadat ze eerst nog een dot van een kans misten, stonden ze voordat we het wisten op een 2-0 voorsprong.
Een bal van Kim zeilde in de verste hoek en een vrije trap van Saskia betekende zelfs de gelijkmaker. Ter Leede ging zowaar met een voorsprong rusten omdat een verdediger van Wartburgia een voorzet in eigen doel werkte.
In de tweede helft maakte Wartburgia nog gelijk.
Vermeldenswaard is nog dat Angela 3x!!! tegen de paal of lat schoot.

Opstelling:
Bianca Kuyt, Jamie Kloots, Pieneke Remmelszwaal, Jorien van der Pool, Angela Wolvers, Bente Boogaard, Saskia Drommel, Michelle Seyen ten Hoorn ,Daveny Rodriguez , Kim Stockmann, Yvonne van de Bosch


Meer foto's van Ron Wolvers van deze wedstrijd zijn HIER te zien.