woensdag 19 september 2007

Miljoenennota & sport

DEN HAAG - Nederland streeft naar een positie bij de beste tien sportlanden ter wereld. Deze ambitie, vaak door sportkoepel NOCNSF verwoord, is nu ook opgenomen in de dinsdag gepresenteerde begroting van Sport.

Het kabinet trekt de komende jaren een constant bedrag van ruim 27 miljoen euro uit voor de topsport. De grootste hap - 7,3 miljoen euro - is in de vorm van subsidies bestemd voor de ontwikkeling van talent. Daar liggen de kansen volgens staatssecretaris Jet Bussemaker.

Nederland kan zich pas meten met de internationale top als talenten de kans krijgen om voltijds met hun sport bezig te zijn. De inzet is 20 procent meer talenten in 2011. Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's) en Nationale Trainingscentra (NTC's) moeten de combinatie van toptraining en onderwijs verbeteren.

Trainers
Het kabinet besteedt 4,5 miljoen euro aan trainers en coaches. Het doel is om topcoaches vrij te maken voor hun trainerscarrière en ze te behouden voor de Nederlandse topsport.

Fonds
Een bedrag van 5,3 miljoen gaat in het Fonds voor de Topsporter. Hiermee zijn de sporters met een A-status verzekerd van een inkomen en kunnen ze al hun tijd besteden aan hun sportcarrière.

Doping
De overige posten uit de begroting voor topsport zijn subsidies voor de organisaties van topsportevenementen (4,7 miljoen), subsidies aan antidopingorganisaties (1,6 miljoen) en een bijdrage aan de Stichting InnoSportNL (3 miljoen), een instelling die volgens het kabinet 'grensverleggende innovatieve toepassingen voor de sport ontwikkelt'.

(c) ANP


Wat is de rol van vrouwenvoetbal in dezes? Gaan de (top)vrouwenvoetballers via het Fonds voor de Topsporter ook verzekerd worden van een inkomen, zoals dat allang met bijvoorbeeld de hockeydames gebeurd? Die worden daarnaast ook nog van clubzijde betaald. Een auto, huisvesting en een maandelijkse toelage. Of gaat de aandacht met name uit naar individuele sporters (M/V)?
Professionalisering hoe dan ook is de weg naar de top.

Geen opmerkingen: